SAT Sınavı Nedir? Nasıl Hazırlanılır? (Scholastic Aptitude Test)
SAT sınavı Amerika üniversitesinde lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin girdiği temel okuma, matematik ve yazma becerilerini ölçmek için tasarlanmış sınav türüdür.
Amerika’da bir çok üniversite, başvuru sırasında öğrencilerden ACT veya SAT sınav puanı sonuçları ister.
SAT sınavı Nedir?
The College Board tarafından düzenlenen SAT sınavı (Scholastic Aptitude Test), Amerika üniversitelerinde eğitim almak isteyenler için yılda 7 defa, Amerika dışındaki ülkelerde eğitim almak isteyenler için ise yılda 6 defa düzenlenir.
SAT testleri genellikle 2 ayda bir uygulanmakta olup sınavlara başvurular ve kayıt, ilgili ülkelerdeki başvuru merkezlerinden veya internet üzerinden yapılır. Sat sınavı için herhangi bir katılım sınırlaması yoktur. SAT sınavlarından alınan sonuçlar 2 yıl süreyle geçerlidir.
Amerika başta olmak üzere bazı Kanada ve Avrupa üniversitelerinde de uluslararası geçerliliği olan SAT sınavı, dünya çapındaki seçkin üniversitelerde eğitim hayatını sürdürmek isteyen öğrenciler için iyi bir basamaktır.
SAT sınavına kimler girebilir?
SAT sınavı sonunda alınan iyi bir sonuç herhangi bir eğitim kurumu tarafından öğrenci profilinde bir artı olarak görülmektedir.
SAT sınavı eski haline göre çok daha fazla okuma ve paragraf odaklı bir hal almıştır.
SAT (Scholastic Aptitude Test) testi üç ana bölümden oluşur.
Sat sınav dereceleri 200-800 arasındadır.
SAT sınavı ne kadar sürer?
SAT Öğrenciler ilk olarak 62 dakika süren ve beş uzun paragraftan oluşan 52 soruluk bir test ile karşılanmaktalar.
Ardından ise 35 dakikalık ve 44 soruluk yazım ve gramer soruları gelmekte. Burada bulunan dört paragraf da eklenince öğrenciler 100 dakikada 4500 kelimeye varan dokuz paragraftan sorumlu olarak yüze yakın soru çözmekteler.
SAT Matematik Sınavı
Bunun ardından gelen matematik testinde ise 25 dakikalık, 20 sorudan oluşan ve hesap makinası kulanımına izin verilmeyen bir bölüm ve sonrasında 55 dakika sürecek olan 38 soruluk ve bu sefer hesap makinasının izin verildiği bölüm bulunmakta.
Matematik sorularının türlerinde ve tiplerinde farklılık olmamasına rağmen soruların alanı daraltılarak sorulan sorular derinleştirildi.
Matematik testinin sonrasında öğrencileri bekleyen son kısımda ise makale yazmak gerekli.
Yazma bölümü yeni SAT sisteminde direkt olarak puanlamaya dahil edilmeyeceğinden bazı üniversiteler bu skoru istemeyebilirler ve bu sebeple bazı öğrenciler bu bölümü almak gereği duymayacaklar. Fakat öğrencilerin çoğunluğunun testin bu kısmına devam edeceği öngörülmekte.
Writing, yani yazma kısmında öğrenciler artık kişisel bir makale ile kendi düşüncelerini değil, 700 kelimelik bir paragraf üzerinden yazarın savunduğu fikirleri ve bunun hakkında analizlerini sunmakta. Bu bölüm için verilen süre ise 50 dakika.
Bu yazımızda SAT sınavının bölümlerini ve sınava hazırlanırken dikkat etmeniz gerekenler maddeleri anlatacağız. Hazırsanız başlayalım!
SAT sınavı (Scholastic Aptitude Test) Sınavı Bölümleri
The College Board tarafından düzenlenen SAT testi SAT 1 (Reasoning Test) ve SAT 2 (Subject Test) olmak üzere iki ayrı sınavdan oluşur.
1- SAT 1 (Reasoning Test)
- SAT 1 Reasoning Test kısmı tüm okullar ve bölümler için zorunludur.
- 3 saat 45 dakika sürer ve çoktan seçmeli bir testtir.
- Öğrencinin ağırlıklı olarak sayısal ve sözel yeteneğini ölçer.
- Mathematics (Matematik – Geometri), Critical Reading (İngilizce sözel /eleştirel okuma), Writing (Kompozisyon) olmak üzere 3 bölümden oluşur.
ABD üniversitelerine başvurularda SAT 1 sınavının 3 bölümünün de sonucu dikkate alınırken, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere başvurularında sadece Mathematics ve Critical Reading testlerinin sonuçları dikkate alınır. Writing bölümünün sonucu değerlendirmeye alınmaz.
İstatistik, Matematik, Biyokimya, Diş Hekimliği, Eczacılık, Fizyoterapi, Mimarlık, Tıp Fakülteleri, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri ve İşletme gibi bölümler için SAT 1 önemli rol oynamaktadır.
2- SAT 2 (Subject Test)
- 1 saatlik bir testtir.
- Soruların çoğunluğu çoktan seçmelidir.
- Bu test, öğrencinin özel olarak bir akademik konu üzerindeki bilgisini ölçmeyi amaçlar.
- SAT 2 testinin başlıca konuları İngilizce, Tarih, Matematik, Biyoloji, Kimya, Fizik, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Latince, Japonca, Çince’dir.
- Genellikle sözel, yabancı dil ve eşit ağırlık çıkışlı öğrencilerin seçecekleri bölümleri kapsar. Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Aşçılık, Basın ve Yayın, Coğrafya, Gazetecilik, Görsel İletişim
- Tasarımı, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo Sinema ve Televizyon, Reklamcılık, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, İletişim alanlarında eğitim görmek isterseniz SAT 2 testine de girmeniz gerekebilir.
ABD’deki birçok üniversite SAT testi en az birini isterken daha prestijli üniversiteler her ikisini birden isteyebilir. Türkiye’deki üniversiteler ise yabancı uyruklu öğrencileri kabul ederken SAT 2 sonucunu dikkate almazlar.
SAT Sınavı Ne Sıklıkla Gerçekleşir ve Sınava Nasıl Başvuru Yapılır?
The College Board tarafından düzenlenen SAT sınavı yılda 7 defa ABD’de, 6 defa da diğer ülkelerde uygulanır. Sınavlar genellikle 2 ayda 1 uygulanmakta olup sınavlara başvuru ve kayıt, ilgili ülkelerdeki başvuru merkezlerinden veya internet üzerinden yapılır. Sınavlara katılımda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
SAT sınavı ne zaman?
SAT sınav tarihleri aşağıdaki gibidir. SAT sınavına girmek istiyorsanız, sınav tarihinden iki ay önce başvurmayı hedeflemelisiniz. 12 Mart 2022 7 Mayıs 2022 14 Haziran 2022 tarihlerindedir.
Sınav Sonuçlarının Geçerlilik Süresi Nedir?
SAT sınavı sonuçları, ABD üniversitelerine başvuru süresince genel olarak 5 yıl geçerlidir. Türkiye’deki üniversitelere başvuran yabancı uyruklu öğrenciler için ise girilen sınavın geçerliliği 2 yıldır.
SAT Sınavına Hazırlık İçin Neler Yapmak Gerekir?
SAT sınavında başarılı olabilmek için iyi bir seviyede İngilizce bilgisine sahip olmak gerekir.
İngilizce seviyeniz eğer yeterli değilse ya da sınav başarınızı daha da arttırmak istiyorsanız, İngilizcenizi geliştirmek adına çalışmalar yapabilirsiniz.
SAT sınavına hazırlanmak için ise pek çok alternatif mevcuttur. Online eğitimler, akademik alanda yardımcı ders kitapları, deneme sınavları ya da özel kurslar yardımı ile SAT sınavlarına hazırlanabilirsiniz.
Matematik bölümündeki Sat Sınav Soruları Türkiye’deki üniversite sınavlarının Mat-1 bölümü olarak da düşünebilirsiniz.
SAT sınavında başarılı olmanın en belirleyici yolu yardımcı kitaplardan birçok soru çözmek ve bu sayede birbirinden farklı soru tarzlarını görmektir.
Sat sınavı sözel kısmında İngilizce kelime dağarcığı oldukça önemlidir.
Critical Reading kısmı için yoğun olarak okuma egzersizleri önerilir. SAT sınavında karşınıza çıkabilecek potansiyelde akademik kelimeleri de içerir. Sınavda birçok öğrenciyi zorlayan süre problemi için de metinleri okurken süre tutabilir ve kendinizi de bu sayede geliştirebilirsiniz.
Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Alın
Amerika üniversitelerine başvuruları için ihtiyacınız olan SAT sınavı, Amerika üniversiteleri ve tüm yurtdışı eğitim programları hakkında detaylı bilgi almak için ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanın.
Gitmek istediğiniz ülkeye, okumak istediğiniz istediğiniz okula, eğitim almak istediğiniz bölüme ve programa birlikte karar verelim, girmeniz gereken sınavlar ve tüm süreçler için yol gösterelim. Detaylı bilgi edinmek için online ücretsiz danışmanlık randevusu alın.
İlgili Blog Yazıları
Uzmanlarımızdan İpuçları