Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmada Yardımcı Olacak Taktikler
Kitap okuma alışkanlığı teknolojinin ilerlemesi ve dijitalleşen dünya ile birlikte insanlar için daha zor edinilen bir alışkanlık haline geldi. Günlük hayatımızda veya iş hayatımızda kullandığımız neredeyse her ürünün dijitale dönmesi alışkanlıklarımızı da değiştirmeye başladı. Kitap okumak özellikle yeni jenerasyon için sıkıcı olmaya başladı ve gençler bu durumu bir yük gibi görmeye başladılar. Sosyalleşme zamanlarını daha çok dizi izleme ve müzik dinleme gibi kendilerince daha kolay olduğunu etkinliklere yönelerek geçirmeye başladılar.
Kitap okuma alışkanlığına yönelik bakış açısı her ne kadar eski popüleritesine sahip olmasa da kitap okumanın önemi bilimsel araştırmalar bile kanıtlanmıştır ve bu noktada önemi yadsınamaz. Yapılan araştırmalar kitap okumanın yeni kavramlar öğrenme ve yeni perspektifler kazanmada ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Peki, kitap okuma alışkanlığı kazanmak için neler yapabiliriz? Bu konu hakkındaki tüm detaylar yazımızda.
1. Günde 20 Sayfa İle Başlayın.
Siz de her ortama girdiğinde kitap okumanın ne kadar önemli olduğunu fark eden ve söyleyen ama asla bu alışkanlığı hayatına dahil edemeyen biri iseniz, yol haritanızı değiştirerek başlamalısınız. İlk olarak, hayatınızda alışık olmadığınız bir konuyla bir anda tamamen bütünleşmenizin çok zor olduğunu söyleyerek başlayalım. Kısacası hedeflerinizi kısa tutarak başlayın. Kitap okuma alışkanlığı kazanmadaki bu süreçte 1 haftada 1 kitap bitirmeyi koyar ve başarısız olursanız devam etmek istemeyeceksinizdir. Bu yüzden kendinize günde 20 sayfa okuma hedefi koyun.
Tabii ki bu süreç hep böyle devam etmeyecek. Yavaş yavaş bu alışkanlığa adapte olduğunuzu ve daha fazla okumak istediğinizi anlayacaksınız. Günde 20 sayfa ile başladığınız bu süreç günde 30 sayfa, 40 sayfa diyerek yavaş yavaş artacaktır. Kısa sürede bir kitap kurdu haline bile gelmeniz mümkün.
2. Sıkıldıysanız Bırakın.
Kitap okumak sizin bir mesleğiniz veya günde yapmak zorunda olduğunuz bir şey değil. Bu yüzden bu aktiviteyi kesinlikle bir zorunluluk olarak görmeyin. Amacınızın kendinize zaman ayırmak ve aynı zamanda kendinize bir şeyler katmak olduğunu unutmayın. Kitap okumaya başladınız ve günlük bir hedefiniz var diyelim. Ancak, bugün modunuzda olmayabilir ve kitap okumak istemeyebilirsiniz. Böyle bir durumda direkt bırakın ve kitap okumayı hayatınızın hobi köşesine yerleştirin.
3. Aynı Anda 2 Kitap Okumayı Deneyin.
Birçok kişiye aynı anda 2 kitap okumak çok tuhaf gelse de bu tavsiyeyi en azından bir kez deneyin. Aynı anda 2 kitap okumak bir kitaptan sıkıldığınızda diğer kitaba geçmenizi ve kafa dağıtmanızı sağlar. Birden fazla kitabı aynı anda okuyarak düşüncelerinizin daha taze kalmasına olanak tanırsınız.
4. Sesli Kitap Dinleme Alışkanlığı Kazanın.
Bu tavsiye kitap okuma alışkanlığı kazanmakla ilgili değildir. Daha çok daha fazla bilgiye ulaşmayı ve yararlı bilgileri kavramayı sağlayan eğlenceli bir öneridir. Özellikle yoğun bir iş temposunda çalışan ve kitap okumaya vakit ayıramayan insanlar için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Gün içerisinde ulaşım için vaktinizi çok harcıyorsanız ve bu süreçte toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız eğer sesli kitap dinleme alışkanlığı bir süre sonra favorilerinizden olacak. Sevdiğiniz veya uzun süredir okumak istediğiniz birçok kitabın sesli halini de kolaylıkla bulabilirsiniz. Telefonunuza indirip istediğiniz yerde dinleyebilir ve verimsiz zamanlarınızı verimli bir hale çevirebilirsiniz.
5. Eski Kitapları Alın.
Zaman bulamama veya alışkanlık edinememe gibi durumların dışında en büyük sorunlardan biri de kitapların maliyetleri. Kitap okumayı çok seven ancak sürekli istediği kitapları almak için bir bütçe oluşturamayan insanların sayısı oldukça fazla. Özellikle öğrenciyseniz ve bir geliriniz yoksa bu duruma bütçe ayırmamanız gayet normal. Ancak, bu durum sizin için bir bahane olmasın. Yaşadığınız yerde 2. el kitap satan birçok sahaf bulabilirsiniz. Burada satılan kitaplar normal değerinin çok daha ağaşında olur ve çoğu kişinin bütçesine uygundur. Eğer maliyeti yüzünden düzenli bir kitap okuma alışkanlığınız yoksa bir an önce sahafları gezmeye başlayın.
6. Okuma Zamanına Sahip Olun.
Kitap okuma alışkanlığı edinememe konusundaki en büyük nedenlerden biri de kitap okumaya zaman ayıramamak. Belirli yaşın üzerinde olan ve stresli bir iş hayatında çalışan birçok kişi kendilerine bile zor zaman ayırdıkları için kitap okuma gibi hobileri edinmede güçlük yaşıyorlar. Ancak, şunu unutmayın ki bu hayatta hedeflerimizi yapmamamız için her zaman bahaneler var. Bu noktada bahanelerden sıyrılıp çözüm odaklı düşünmeliyiz.
Kitap okuma alışkanlığı kesin edinmek isteyen biri iseniz ilk başta bu alışkanlık için bir zaman ayırmalısınız. Çok yoğun çalışan bir öğrenci veya ofis elemanı olabilirsiniz. Hafta içi hobilerinize vakit ayırmanız belki de imkansızdır. Bu kriterlere uyan bir kişi iseniz kendinize okuma yapacağınız belirli bir zaman hedefi koyun. Bu durum tamamen kişisel olarak değişebilir. 20 dakika veya 1 saat, tamamen size kalmış. Ancak, hedefinizi koyduktan sonra uygulaması çok daha kolay olacak. Fark edeceksiniz.
7. Sosyal Medyada Paylaşın.
Kitap okuma alışkanlığı edinmeyi sosyal medya ile entegre edebilirsiniz. Okuduğunuz kitapları sosyal medya hesabınızda paylaşıp hem diğer insanları bu konuda motive edebilir hem de kendinizin de yeni kitap ve öneriler bulabileceği bir etkileşim ortamı sağlayabilirsiniz. Bazen güzel bir atmosferde çekilmiş kitap fotoğrafları bile sizi kitap okumaya iticektir. Motivasyonunuzu nerede bulduğunuzdan çok bir an önce o motivasyonu yakalamaya bakın!
8. Her Zaman Yeni Kitapları Araştırın.
Hayatınızda birçok şeyi güncel tutmaya ve çağı yakalamaya çalışın. Bu durum kitap okuma konusunda da geçerlidir. Elinizde okumanız için yeterli kitap sayısı olabilir. Ancak, bu durum sizin yeni kitapları araştırmanıza engel olmasın. Yeni çıkan kitaplara her zaman göz gezdirin. Eminiz ki aralarında ilginizi çeken şeyler olacaktır. İleriye yönelik kendinize bir istek listesi hazırlamanızda da etkili olacaktır.
İlgili Blog Yazıları
Uzmanlarımızdan İpuçları