GMAT Sınavı
Graduate Management Admission Test açılımına sahip olan GMAT, lisansüstü yönetime geçiş sınavıdır. 1953 yılından beri Graduate Management Admission Council (GMAC) ve Educational Testing Service (ETS) tarafından gerçekleşir. 1997 yılında bilgisayar tabanlı bir uygulama olarak devam etti. GMAT sınavı, 100’den fazla ülkede ve 600 test merkezinde yapılır.
Sınavda, öğrencilerin sözel, sayısal ve analitik yazma yeteneklerini ölçen bir sınavdır. GMAT, yurtdışında işletme yüksek lisansı üzerine eğitim almak isteyen öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Sınav sonucuna sahip olan öğrenciler 5 yıl boyunca GMAT sınav sonucunu kullanabilir. İşletme eğitimi veren okullar genellikle GMAT sınavını şart koşar. Üniversite başvurularında ise, öğrenciler GMAT puanları üzerinden değerlendirilir. Yurtdışındaki kaliteli okulların çoğu ortalama 600 üzerinde bir puan beklemektedir.
GMAT Sınavının İçeriği Nelerdir?
GMAT sınavı dört bölümden oluşmaktadır:
GMAT Analitik Yazı (Analytical Writing Assessment), Bütüncül Mantık Yürütme (Integrated Reasoning), Sözel (Verbal) ve Sayısal (Quantitative) dır. Sınav süresi ise 3 saat 30 dakikadır.
Analitik Yazı (Analytical Writing Assessment):
Analitik yazı bölümünde düşünme yeteneğinizi ve fikirlerinizi ölçer. Bu bölümde sınavda verilen bir tartışmayı analiz etmeniz beklenir.
Bütüncül Mantık Yürütme (Integrated Reasoning):
Bütüncül mantık yürütme bölümünde bilgileri değerlendirme yeteneğiniz ölçülür. Sınavda verilen grafik ve tabloların yorumlamaların yapılması beklenir.
Sözel (Verbal):
Sözel bölümü okuduğunuzu anlama yeteneğinizi ölçer. Sınavın bu bölümünde mantık yürütme, cümle düzeltme ve okuduğunuzu anlamaya dair sorular sorulur.
Sayısal (Quantitative):
Sayısal bölümünde verileri yorumlama ve doğru sonuçlara ulaşma yeteneğinizi ölçer. Sınavın bu bölümünde problemleri çözme ve verilen problemleri yorumlama ile ilgili sorular sorulur.
Sınav Puanlaması Nasıl Yapılır?
Analitik Yazı (Analytical Writing Assessment):
Analitik Yazı bölümünde 0-6 arasında bir puanlama yapılmaktadır. Adayların yazısı gerçek okuyucu ve bilgisayardan olmak üzere iki kez okunur.
Bütüncül Mantık Yürütme (Integrated Reasoning):
Bütüncül Mantık Yürütme bölümünde 1 ile 8 arası bir puanlama yapılmaktadır.
Sayısal (Quantitative):
Sayısal bölümünde 0 ile 60 arası bir puanlama yapılmaktadır.
Sözel (Verbal):
Sözel bölümünde 0 ile 60 arası bir puanlama yapılmaktadır.
Bilgisayar üzerinden yapılan sayısal ve sözel bölümlerinde cevapladığınız soruların zorluk derecesi, cevaplarınızın doğruluğu ve sayısına göre puanlama yapılır.
Toplam (Total):
Sınavda 200-800 arası puanlama yapılır.
Puanlarınızın sonuçları okula ve programa göre değişmektedir.
GMAT Sınav Sonuçları
GMAT sınavını tamamladıktan sonra resmi olmayan GMAT sınav sonuçlarınız gösterilir. Analitik Yazı (Analytical Writing Assessment) ve Bütüncül Mantık Yürütme (Integrated Reasoning) gösterilen sınav sonucuna dahil değildir. GMAT sonuçlarını kabul etmek veya iptal etmek için size 2 dakika verilir. Bu verilen sürede karar vermezseniz sonuçlarınız iptal edilmektedir. Eğer iptal seçeneğini seçerseniz resmi olan ve olmayan sınav sonuçlarına da ulaşamazsınız.
GMAT Sınavına Kimler Girebilirler?
Yurtdışında işletme ve yönetim alanlarında, doktora ve yüksek lisans eğitimi almak isteyen herkes bu sınava girebilir. Sınava uygun olabilmek için 18 yaşının doldurmuş olmak gerekir. 13-17 yaş arasında sınava giren öğrencilerin velilerinden izin belgelerini belirtmeleri gerekir.
GMAT sınavında İngilizce seviyesi fark etmeksizin herkes sınava girebilir ancak upper intermediate ve üzeri seviye için daha uygun bir sınavdır.
GMAT Sınav Tarihleri ve Ücretleri
Adaylar sınav merkezlerinde bilgisayar üzerinden katılabilecekleri bir sınav olduğundan yılın belli zamanlarında sınavlara girilebilmektedir.
GMAT sınavına bir sene içerisinde en fazla 5 kez sınava girilebilir. Sınava girmek için en az 16 gün geçmesi şarttır. Sınav sonuçları 5 yıl geçerli olmaktadır.
GMAT başvuru ücreti 250 $’dır. Sınav ödemelerini havale, kredi kartı ve debit kart aracılığıyla yapabilirsiniz.
Randevusunu kaçıran adaylar 16 gün sonraya tekrardan randevu alabilirler. Ancak tekrardan randevu müracaatında bulunup başvuru ücreti ödenmelidir. Sınav tarihinden 7 gün öncesinde sınavını iptal etmek isteyen adaylar ücretlerinin belli bir kısmını geri alabilirler. Telefon üzerinden sınav iptal etmek veya randevu yenilemek istenirse ek olarak 10$ ücreti ödenmesi gerekir.
GMAT Sınavına Nasıl Başvurulur?
GMAT sınavına başvurmak için online, telefon veya postayı kullanabilirsiniz.
- Online kayıtlarda www.mba.com adresinden gerçekleştirebilirsiniz.
- Telefonla başvurmak isteyen adaylar ise GMAT Müşteri Hizmetlerine başvuruda bulunabilir. Telefon başvurularında ek hizmet bedeli alınır. Bu hizmet bedelinin ücreti ise 10$’dır. Telefon numarasıda +44 (=) 161 855 7219’dur. Telefondan müracaat etmek istediğinizde 9:00 ile 17:00 saatleri arasında arayabilirsiniz.
- Posta aracılığıyla başvurmak isterseniz www.mba.com sitesindeki formu doldurduktasn sonra ödeme bilgileriyle adrese gönderebilirsiniz. Göndereceğiniz adres; Pearson VUE – GMAT Program, 5601 Green Valley Drive, Suite 300, Bloomington, MN 55437 USA.
Başvuru yaparken başvuru ismi ve kimlik isminizin aynı olması gerekmektedir.
GMAT Sınav Merkezleri
İstanbul ve Ankara olmak üzere iki sınav merkezi bulunur.
İstanbul
Pearson Proffesional Centers
Adres: Süleyman Seba Cad. No: 48 BJK Plaza, A Blok, Kat 1, D: 3 Akaretler, Beşiktaş İstanbul
Telefon: +90 212 227 49 37
Ankara
Perfect English
Adres: Meşrutiyet Caddesi, Kök İşhanı No: 2, Kat 3-6-7 Kızılay – Çankaya Ankara
Telefon: +90 312 418 64 67
Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak öğrencilerimize destek olmak için yurtdışında GMAT sınavına yönelik ders programları organize etmekteyiz. Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
İlgili Blog Yazıları
Uzmanlarımızdan İpuçları