Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

AP Programı Ne Demek?

img 03 Haziran 2022
AP Programı Ne Demek?

Advanced Placement (AP) yani İleri Düzey Yerleştirme Programı, Amerika dahil 60'tan fazla ülkede uygulanan bir eğitim programdır.

AP ile öğrenciler ortaokulda/lisedeyken üniversite düzeyindeki dersleri alma ve bu derslerden muaf olma imkânı sağlayan akademik bir programdır.

Kısaca; Advanced Placement (AP) programı ile öğrenciler lise eğitimleri sırasında AP dersleri almış ve bu sınavları geçmişse akademik yani üniversite eğitimi için hazır olduğu kabul edilmektedir.

AP Ne Demek?

Advanced Placement (AP) Programı 1955 yılında Amerika’da uygulanmaya başlamış ve tüm dünyaya yayılmıştır. AP sınavı, üniversiteye giriş ve kabul sınavıdır. Türkiye’de de Advanced Placement programını eğitim sürecine dahil eden okullar bulunur. 

Öğrenciler, Advanced Placement, yurtdışında prestijli üniversitelere kabul edilmelerini sağlayan bir sınavdır.

Advanced Placement Programının amacı; iyi bir eğitim sunmak ve üniversite eğitimi almak isteyen lise öğrencilerini üniversite kabulüne ve derslerine hazırlamaktır. Advanced Placement sınavı, 6 farklı alanda 38 farklı dersten oluşur. AP Sınavı, College Board tarafından organize edilir.

Türkiye’de AP Programı

AP Programı ile öğrenciler yurtdışı üniversite başvurusu, kabul ve derslerden muaf olma imkânı sunar. Türkiye’de (Sabancı, Koç, Özyeğin Üniversiteleri) lise döneminde öğrencilerine derslerden muaf olma ve kredi tamamlama sunuyor. Ayrıca bu okullar AP Programı ile burs alma şansı da sunmaktadır.

AP Sınavı İçeriği Nedir?

AP sınavı, 6 farklı alanda 38 farklı derste düzenlenir. AP Sınavlarının temel amacı; öğrencilerin istedikleri üniversite ve bölümle ilgili dersler de ileri düzeyde bilgilerinin olmasını sağlamak.

Üniversite koşullarında, öğrencilerin tercih edilecek bölümlerde ilgili derslerin AP sınavı sonuçları açısından başarılı olmaları gerekir.

Örnek; Tıp bölümü okumayı düşünen öğrencinin AP Biyoloji dersinden geçerli not olması gerekir. AP sınavlarından alınan başarılı notlar üniversite kabulünü kolaylaştırır. Bu sayede, öğrencilerin dünyanın önde gelen üniversitelerinden burs alma şansı bile olabilir.

College Board tarafından sınav merkezi olarak belirlenen okullarda AP sınavları yapılmaktadır. AP sınav başvuru için girmek istenilen bölümlerin, ders sınavlarının seçilmesi zorunludur. Eğer seçmezseniz sınava giremezsiniz. Başvurular genellikle Şubat ayında gerçekleşir.

AP Sınav Ücreti Ne Kadar?

Kanada ve Amerika dışında sınava giren uluslararası öğrencilerin AP Sınav ücreti 125 dolar olarak belirlenmiştir. Fakat belirtilen sınav ücreti değişebilmektedir. Başvuru sürecinde Türkiye’deki sınav merkezlerinin açıklamış olduğu sınav ücretlerine bakmanız gerekir. Başvuru dönemlerinde sınav merkezleri kendi sitelerinden açıklamalar yapmaktadırlar.

AP Sınavı Ne Zaman?

College Board tarafından gönderilen uluslararası AP sınavı başvuru her yıl mayıs ayında yapılmaktadır. AP sınav sonuçları ise temmuz ayında açıklanmaktadır.

AP Sınavları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünyada yaklaşık 3 bin 300 üniversite AP sınav sonuçlarını alarak değerlendirmektedir.

AP sınavı genellikle iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm çoktan seçmeli ve kısa cevaplar verilen sorulardan oluşmaktadır. İkinci bölüm ise kompozisyon şeklinde olmaktadır. Bu bölümde öğrencilerin yorumlama, aktarma ve anlama seviyelerinin ölçüldüğü aşamadır. 

Her öğrenci AP sınavlarına birden fazla girebilmektedir. Eğer sınavda istediğiniz puanı alamazsanız bir sonraki sene tekrardan sınava girebilirsiniz.

AP Sınav Notları

AP sınav notları 1-5 arasında olmaktadır. Bir öğrencinin AP Sınavından başarılı olması için sınavdan en az 3 puan alması gerekir.

Advanced Placement (AP) Programı Size Ne Katar?

  • Amerika, İngiltere ve Kanada kolej ve üniversitelerinde kabul alma ve üniversiteye yerleşme imkânı sağlar.
  • Liseye giden öğrenciler üniversite seviyesinde dersler alarak, kredileri yurtdışındaki üniversitelerde geçerli sayılır.
  • Öğrenciler çalışma alışkanlıklarını, yazma becerilerini ve analitik düşünme yeteneklerini edinirler. Bu sayede öğrenciler, üniversite yıllarında derslerinde başarılı olmaları için yeteneklerini geliştirebilirler.
  • Öğrenciler, uluslararası kabul edilirliği olan krediler ile, yurtdışındaki üniversitelerden kabul alabilirler.

AP Programı İçin Uzman Kadro Desteği

AP sınavı Türkiye’deki müfredattan ve sınav sisteminden farklı gerçekleşmektedir. Yurtdışında sınav sistemine ve müfredata hâkim kurumlarda eğitim almak istiyorsanız Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı uzman kadrosu size destek olacaktır.

10. sınıftan itibaren AP Sınavlarına girebilirsiniz. Sınava girmeden 1 yıl öncesinde AP sınavına hazırlanmanızı tavsiye ederiz. 

AP Sınavları için yurtdışında alanında uzman ve tecrübeli öğretmenlerden eğitim almak istiyorsanız Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ile iletişime geçebilirsiniz.

 

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp