Endless Abroad indirimli kampanyalarından sms veya mail yolu ile bilgilendirilmek istiyorum. KVKK Aydınlatma Metni ni ve Gizlilik Politikası nı okudum, kabul ediyorum.

Pamukkale Üniversitesi Erasmus Öğrenci Değişim Programı

06 Ağustos 2019
Pamukkale Üniversitesi Erasmus Öğrenci Değişim Programı

Bu yazı Pamukkale Üniversitesi öğrencisi Baki TAŞKIN tarafından yazılmış olup kendisinin onayı ile sitemizde yayınlanmıştır. Yazı içeriğinde bilgiler “Pamukkale Üniversitesi”ni kapsamakta olup, güncel olduğu tarih Şubat 2014’tür. Prosedür ya da bilgiler üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilir.

Ayrıntıları anlatmadan önce, arada unuttuğum şeyler olabileceğini söylemek istiyorum. Öncelikle belirtmeliyim ki Erasmus Programı bence herkesin yaşaması ve tecrübe etmesi gereken bir program.Farklı insanlar, farklı bir kültür, farklı şehirler…Kısa süreliğine olsa da gittiğin zaman herşeye sıfırdan başlayabilirsiniz.Düşünsenize, kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi ? Bu yazıyı yazmamın amacı, ne yazık ki okulda sizinle ilgilenen hocaların ve koordinatörlerin yeterli bilgiye sahip olmamaları.

En başa dönelim, eğer bu programdan yararlanmak istiyorsanız yanlış bilmiyorsam en erken  1.Sınıf, 2.dönem başvuru yapabilirsiniz.Önemli bilgileri maddeler halinde yazacağım.

  1. Hazırlık sınıfındayken başvuru yapamıyorsunuz ve ortalamanızın en az 2.20 olması gerekiyor.Ortalamanızın yüksek olması size öncelik sağlayacaktır. Hazırlık olmayan bir bölümde okuyorsanız başvuru yaptığınızda sizden sınava girmenizi isteyeceklerdir.
  2. Ben hazırlıktan muaf olduğum için sınava girmedim. Bu önemli bir ayrıntıdır dikkat edin. Eğer muaf olduysanız siz de girmeyebiliyorsunuz.
  3. Başvuruyu ‘Öğrenci Bilgi Sistemi’nden yapıyorsunuz ve bölümünüze açılan okulları dilediğiniz gibi seçme hakkınız var.

Başvuru yaptıktan sonra notunuz iyiyse ve biraz da şansınız varsa Erasmus Programı’na hak kazanma olasılığınız var. Hak kazandığınız üniversitenin resmi internet sitesini takip etmeniz gerekiyor. İlk ve son başvuru tarihleri orada yer alacaktır.

Başvurunuz onaylandıktan sonra genel bilgi vermek amacıyla konferans gibi birşey düzenleniyor.Daha sonra sizden bazı evraklar hazırlamanızı isteyecekler.Bu konuda bir sıkıntı yaşamazsınız hepsini gayet anlaşılır bir şekilde açıklıyorlar. Eğer eksik hatırlamıyorsam bu evraklar;

  • a) Learning Aggrement
  • b) Ders eşlemesi yapacağınız tanınma belgesi diğer adıyla eşdeğerlik formu. Bu formu doldurmadan önce gideceğiniz okulun ders programını bulmanız gerekiyor.Gideceğiniz okulun internet sitesinde Erasmus bölümünden bulabilirsiniz. Ders eşlemelerini bölümünüzde Erasmus’la ilgilenen hocayla birlikte dolduruyorsunuz.
  • c) Student Application Form
  • d) İngilizce Öğrenci Belgesi

Eksiklikleri tamamladıktan sonra ‘Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü’ne evrakları teslim ediyorsunuz. Koordinatörler evraklarınızı yurtdışındaki okula gönderecekler. Pasaportunuz yoksa size harçsız pasaport çıkarmanız için bir belge veriyorlar. Bu belgeyi vergi dairesine onaylattıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’ne pasaport için özel çekilen vesikalıklarla gidiyorsunuz ve harç parası ödemeden pasaporta başvuruyorsunuz.Tek ödeyeceğiniz para pasaport parası. O da 80-90 TL arası birşey olması gerekiyor. Pasaportu 2 yıllık veriyorlar. Bu arada vize için de ayrı bir vesikalık türü gerekiyor. Endişelenmeyin, eğer iyi bir fotoğrafçıya giderseniz o zaten yardım edecektir.

Yurt dışına giden evraklarınız çok yüksek ihtimalle onaylanacaktır hiçbir sıkıntı çekmezsiniz. Bu süre zarfında bekliyorsunuz artık. Ama Halkbank’tan vadesiz Euro hesabı açtırmalısınız. Çünkü devlet hibenizi bu hesaba yatıracak. Halkbank olmasının sebebi de Pamukkale Üniversitesi o bankayla anlaşmalı. Diğer okullarda nasıl bilmiyorum. Bu arada İngilizce zorunlu dil kursu alıyorsunuz. Evraklar onaylandıktan sonra size mail atacaklar.

“Başvurunuz onaylandı, gelip evrakları alınız, oturma izni ve vize için başvuru yapabilirsiniz.”

Vize ve oturma izni muhabbetleri ülkeden ülkeye değişiyor. Ben size benim gidecek olduğum ülke Letonya’yı anlatayım. Eğer yeşil pasaport sahibi değilseniz oturma iznini almayı şart koşuyorlar ve oturma izni almadan vizeye başvuru yapamıyorsunuz. Hatırladığım kadarıyla oturma izni başvurusu için gereken belgeler;

  • a) Devletin ödeyecek olduğu hibe yazısı
  • b) 2 adet fotoğraf
  • c) Yurtdışından gelen kabul mektubunuz
  • d) Eksiksiz şekilde doldurulmuş olan oturma izni(residence permit) başvuru formu
  • e) Pasaportunuz, T.C kimliğiniz
  • f) Apostilli Sabıka Kaydı

– İstedikleri belgeler elçilikten elçiliğe değişiklik gösterebilir.

ÖNEMLİ NOT: Apostilli sabıka kaydını İngilizce istiyorlar. İngilizceye kendiniz çevirmiyorsunuz tabi. Bunu yapan bürolar var ve belli bir ücret karşılığı yapıyorlar AMA benden size bir TAVSİYE. Eğer Ankara’dan başvuru yapacaksanız, Ankara/Sıhhiye’de bulunan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne gidip İngilizce Sabıka Kaydı istediğinizi beyan ediyorsunuz ve yarım saat içinde size veriyorlar. Daha sonra sabıka kaydının 1 er tane fotokopisiyle beraber yine Sıhhiye’de bulunan Adliye Sarayı’na gidiyorsunuz, 5. kata çıkıyorsunuz orada adliye komisyonuna gidip apostil bastırıyorsunuz. Çok basit bir işlem, toplamda 45 dakikanızı almaz. Apostilli sabıka kaydından 2 tane almanızdan fayda var yurtdışında da lazım olacak size.

Evrakları tamamladıktan sonra artık oturma izni için başvuru yapabilirsiniz. Bu arada önemli bir not daha: başvuruya gitmeden önce randevu almalısınız ve bunu yaklaşık 1 ay önceden yapınız. Letonya Elçiliği Pazartesi-Salı-Çarşamba günleri saat 10 ile 12 arası çalışmaktadır.

Oturma izninin çıkma süresi değişiklik gösterebilir ama ortalama toplamda 40 güne yakın sürmektedir.Oturma izninden sonra vizeye başvuru yapacaksınız. Gereken belgeler;

  • a) En az 6 aylık seyahat sağlık sigortası(Herhangi bir sigorta acentesine yaptırabilirsiniz 100 euro’ya yakın bir masrafı var sanırım.
  • b) Eksiksiz bir şekilde doldurulmuş Vize Başvuru Formu
  • c) Pasaportunuz

Vize kolay bir işlem.1 haftada sonuçlanıyor. Bu arada vize harcı yatırmıyorsunuz. Elçilikten elçiliğe fark gösterebilir iyice araştırın. Ben sormadan vize harcı olan 60 Euro yatırmıştım ama Erasmus Öğrencisi olduğum için yatırmama gerek yokmuş sonra uğraşmayın ben gibi.

Neyse artık gitmeye hazırsınız.

Valizinizi hazırlayın, biletinizi erken almayı unutmayın gideceğiniz gün yaklaştıkça bilet fiyatları fahiş bir şekilde artıyor.

Son olarak, üstüne basarak söylüyorum, benim yazdıklarım üniversiteden üniversiteye, elçilikten elçiliğe değişebilir. Uygulanması gereken çok fazla prosedür, doldurulması gereken çok fazla belge var ama benim tavsiyem vazgeçmeyin, ben vazgeçmeyi çok düşündüm ama inanın ki yaptığınız herşeye değecek bir deneyim olacak. Güzel bir deneyim geçirmeniz dileklerimizle.

İlgili Blog Yazıları

Uzmanlarımızdan İpuçları

wp